Olie van lavendel: Natuurlijke Eerste Hulp (en meer)

In het najaar was ik in mijn eentje aan het appels plukken. Op een moment voelde ik plotseling een flink stekende pijn. Daarna vloog er een wesp weg. Aha. Over het hoofd gezien, wat nu? Er was namelijk niemand anders in de buurt. Toen bedacht ik me dat ik een flesje lavendel in mijn tas had. Ik smeerde wat druppels op de pijnlijke plek en alhoewel de pijn nog even te voelen was, bleef zwelling uit. De volgende ochtend in de spiegel zag ik 7 puntjes. Die had goed klem gezeten dus!
Het liefst zuig je een steek eerst uit natuurlijk. Maar op dat moment was dat voor mij geen optie zoals je begrijpt.
O ja. Je kunt een wespensteek trouwens ook met verdunde ammonia (10%) insmeren, of met azijn of citroensap.

Overigens helpt lavendelolie bij nog véél meer dingen!

Je kunt kiezen het al dan niet te verdunnen met water (liefst zo zuiver mogelijk), aangezien sommigen erop reageren met gevoeligheid/roodheid van de huid.
Kinderen geef je niet zomaar pure olie op de huid.
OK, dat waren de waarschuwingen.

Dan nu een lijstje redenen waarom je etherische olie van lavendel in de buurt zou moeten hebben!

  • Muggenbulten jeuken, door lavendelolie wordt dat een stuk minder.
  • Heb je een schaafwond of een snijwond? Doe er een druppel olie van lavendel op. Ja, echt op de wond.
  • Ben je verbrand door de zon? Behalve Boegem Balsem kun je ook het volgende idee toepassen: ga eerst met appelazijn op een watje over de rode plekken. Daarna met een of twee druppels olie van lavendel.
  • Wil je lekker slapen? Doe enkele druppels op de onderkant van je voeten vlak voor het slapengaan.
  • Als je wat lavendel- of citroenolie verstuift, kunnen de muggen jou niet ruiken. Helaas werkt dit niet heel de nacht. Kun je misschien beter wat citroengeraniums neerzetten. Of een walnotenboom bij je raam.
  • Puistjes worden ook niet blij van lavendelolie (maar waar komen die puistjes vandaan – teveel vet of chocolade gebruikt? Je lichaam reageert op iets wat er binnen is gekomen).
  • Lavendel = rustgevend. Smeer een druppel op je voorhoofd of in je nek.
  • Er bestaan verstuivers en geurbranders. Lavendel geeft een heerlijke lucht in je huis. Of je kleinste kamertje. Maar citroen ook. Of eucalyptus bijvoorbeeld.
  • Meng een druppel lavendelolie met wat extra virgin kokosolie en smeer dat op eczematische plekken (en ga na of je lichaam niet teveel kale suiker of tafelzout heeft gekregen de laatste tijd – ik heb die ervaring).
  • Lavendel op droge of dunne huid (verdund) kan prima.
  • Bij moeheid en om de geest helder te houden, meng het evt. met een andere olie, bijv. van citroen. Bij hoofdpijn is het ook goed te gebruiken.
  • Bij oorpijn doe je het met wat kokosolie of vernevel het verdund met water om het oor. Niet onverdund in het oor.
  • Bij krampen in de maandelijkse periode werkt het ook goed als je het op je buik smeert. Niet dat die krampen altijd nodig zijn. Je kunt ook je gewoonten aanpassen en met minder klachten door die dagen heen komen. Benieuwd? Lees je in bij Groene Dag!
  • Lavare, dat is wassen in het Latijn.
    > Doe enkele druppels bij je wasgoed in de droger. Gebruik je geen droger, je kunt het ook in je wasmachine doen.
    > Of doe er iets van in je badwater. Lekker ontspannend.

Kortom: een goed idee voor in je handtas: een flesje lavendelolie.

Wel even opletten of je kwaliteit hebt. Anders smeer je jezelf vol met ongewenste andere (zeer) geconcentreerde stoffen. Zou jammer zijn natuurlijk. Kwaliteit vind je bijvoorbeeld bij Groene Dag (www.herbomont.com, zie: http://www.vikta.nl/gezamenlijk-bestellen/)
De gedroogde bloemen van lavendel werken trouwens nog steeds goed tegen motten. Ideaal, zo’n zakje in de kledingkast!

Als je lavendel- en bepaalde andere planten gewoon in je buurt hebt, kan dat vanzelf al een heleboel wespbezoek schelen, is de boodschap in dit artikel van Wageningen University.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *