Basilicumpesto, een koninklijk sausje!

Mmm… die geur, daar word je vrolijk van! Insecten houden er juist niet van, dat is dan weer een mooie bijkomstigheid. Het remt ontstekingen en verlicht je hoofdpijn. Ben je gestresst? Adem dan eens diep in als je met je neus boven dit kruid staat. Aangezien het binnen in je lijf ook storingen in de spijsvertering aanpakt is het een kostbaar plantje!
Verder trakteert het je lichaam op goede opneembare calcium (mooi voor tanden en botten) en mineralen als ijzer (goed voor je bloed), kalium (schept een goed klimaat om afvalstoffen op te ruimen), magnesium (goed voor je aderstelsel), mangaan (goed voor je hart en je schildklier) en zink (helpt je afweersysteem); naast vitaminen A, B3, B6 en C. Dat klinkt weerstandverhogend! Misschien heb je nu ook zin om je eigen pesto te maken?

Het belangrijkste ingrediënt voor de pesto!  De rest van de onmisbare ingrediënten  Alles in bakjes, nu kan de afwas starten.

Wij gebruikten olijfolie en daarnaast nog walnoot- en hazelnootolie, allemaal onverhit. Daar wordt je hart alweer heel blij van. Je lichaam heeft vet nodig om vitamine A te verwerken – en ook daarin is voorzien in deze pesto.

Het recept: veel basilicum in de blender, net zoveel olie toevoegen als nodig is om de blender goed zijn werk te laten doen. Wat pijnboompitjes en citroensap erbij, evt. Italiaanse kruiden en/of boterkruidenmengsel (allebei van Groene Dag). Wat teveel is gaat in de vriezer. Je kunt het ook in ijsblokjesvormen doen als je denkt dat je je ontdooide hoeveelheid niet binnen een week op kunt eten.

De naam komt overigens van het Griekse woord basilikos, ‘koninklijk’ of ‘koning’.
Eet smakelijk, en koninklijk! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *