Bewegen helpt leren

Een lokaal vol op en neer springende kinderen?!
Kinderen die bewegend taal- en rekenles krijgen, presteren beter.

springDat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen.
Voor het onderzoek kregen kinderen in de groepen 4 en 5 van verschillende basisscholen in ons land Fit & Vaardigles. Drie keer per week werd een half uur lang bewogen tijdens de taal- en rekenles. Een rekensommetje als 2 keer 3 is 6 werd bijvoorbeeld vergezeld door een spreid-sluit-oefening. Bij het spellen van een woord werd bij elke uitgesproken letter een sprongetje gemaakt. Tijdens het nadenken over een rekensom werd er op de plaats gejogd.

Na twee jaar liepen de kinderen die bewegend les hadden gehad 5 maanden voor met rekenen en spelling op hun leeftijdsgenootjes in de controlegroepen die keurig in hun bankjes moesten blijven zitten.

Door meer aandacht en concentratie zouden kinderen tijdens de bewegende lessen beter bij de les blijven. Uit een eerder onderzoek bleek al dat de bewegende aanpak op langere termijn leidt tot een betere doorbloeding van de hersenen. Bovendien concentreren leerlingen zich na de Fit & Vaardigles ook beter op hun taken in de les erna.

Overgenomen van https://www.driestar-educatief.nl/over-ons/nieuws/springend-kind-leert-beter (nov. 2015)

One thought on “Bewegen helpt leren

  1. Zo herkenbaar! Tafels automatiseren en landen en hoofdsteden leren ging bij onze kids soms veel beter al springend op de trampoline!

    Wat een goede en leuke stukjes schrijf je! Mooie website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *