Over fruitmousse en pudding

Met agar-agar, vanillepoeder en kokosmelk! En een beetje water.

Agar-agar. Een ideaal plantaardig bindmiddel, het maakte echt een pudding van mijn kokosmelk-met-vanillepoeder!

Wil je een fruitige kokospudding, dan helpt de handmixer of blender het tot een mooie mousse te maken. Garneren met wat carobepoeder, oerzoet of kokosbloesemsuiker en/of een beetje rauwe honing… eet smakelijk!

Agar-agar meng je eerst met koude vloeistof, verwarmt het tot boven 85°C (even pruttelen is prima) en haalt het van het vuur. Agar-agar lost nl. op boven 85°C en wordt stevig bij 40°C. Je laat het dus ook even afkoelen – bijvoorbeeld in een mooi puddingvormpje. De verhouding: per liter water (of fruitsap, of thee) gebruik je ongeveer één tot twee gram om je gerecht lichtjes op te laten stijven en twee tot vier gram voor een flink steviger textuur (pudding-idee).

Dit fijn wittige poeder komt uit Japan. Ze halen het uit rode algensoorten. Wat ze daar schijnen te doen: ze lossen het een kwartiertje vóór de maaltijd op in soep, thee of water en drinken dat om alvast een licht verzadigd gevoel te krijgen – en waarschijnlijk niet teveel te gaan eten.
Agar-agar kun je gebruiken in plaats van gelatine, dat van huid en botten van koeien en varkens gemaakt wordt. Er is overigens wel een gelatine van grasgevoerde koeien te koop, die heet Great Lakes Gelatinepoeder (ook nog kosher bevonden, wat wil je nog meer).

Recept van deze kokosmelkpudding:

Pruimenmousse… klinkt & smaakt goed!

Nodig: 100 ml. water (optioneel); 1 gram agar-agar (of nog 1 gram voor als je fruit toevoegt); 400 ml. kokosmelk (uit een pakje, let op: het kan zonder toevoegingen zoals conserveermiddel); vanillepoeder; fruit (al dan niet gemixt en/of bevroren);
Voor de garnering: honing/carobepoeder/oerzoet/kokosbloesemsuiker/halve frambozen e.d.

Doen: Neem 1 gram agar-agar in 100 ml. water in een pannetje – of kies direct voor de kokosmelk. Roer het terwijl je verwarmt. Heel even laten koken mag, maar neem het gauw weer van het vuur. Doe dan de kokosmelk erbij -als je dat nog niet gedaan had- en een halve theelepel vanillepoeder. Roer dit door elkaar en zet het in een vorm weg.

Variatie: als je nog fruit wilt toevoegen, neem dan iets meer agar-agar (het ligt eraan hoe stevig je het wilt maken). Voeg je fruit nu gelijk of later toe. Toen ik mijn bevroren pruimen erbij voegde, bleef er duidelijk minder stevigheid over. Serveer je het in een schaaltje, dan is dat natuurlijk geen probleem. Dan noem je het gewoon mousse.

En o ja…  bijna vergeten… er zat nog één druppel etherische olie van sinaasappel in 🙂

Delen kan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*verplicht