Gelukkig is het vakantietijd…

…want er gaat nu wel wat tijd op aan een voor ons nieuw kaartspelletje: Yaniv.
Dankzij Miri die op reis is in Europa 🙂

Benieuwd?

Yaniv :)
Verrassende winnaar: 50 strafpunten kwijtgeraakt!
 • Neem papier, pen en een kaartspel. Deel aan ieder 5 kaarten uit. Eén kaart van de dichte stapel (waarde 6 of hoger) wordt op de tafel opengelegd.
 • Doel van het spel is om zo min mogelijk strafpunten te halen.
 • Doel van een ronde is om 5 punten of minder in de hand te hebben. Is dat het geval, dan mag je ‘Yaniv’ roepen. Soms is het slim om juist meer punten te verzamelen, zodat als iemand ‘Yaniv’ roept je precies op 50 strafpunten of een veelvoud ervan komt, waardoor je er weer 50 kwijtraakt!
 • Waarde van de kaarten: Joker 0; Aas 1; Boer -Vrouw – Heer 10 punten, de rest hun eigen waarde.
 • Ben je aan de beurt: leg (minstens) één kaart af en pak er één op.
  > Afleggen kan één willekeurige kaart zijn, maar ook twee kaarten met dezelfde waarde, of drie of meer kaarten in serie (een serie is bijv. harten 5-6-7, of klaver A-2-3-4).
  > Oppakken: één kaart, óf van de dichte stapel, óf de eerste of de laatste kaart die de vorige speler heeft neergelegd.
 • Als je ‘Yaniv’ roept stopt het spel en de punten van alle spelers worden geteld. Heb je inderdaad het laagste aantal punten in je hand, krijg je de smile 🙂 op het scoreformulier en 0 punten, de overige spelers krijgen hun score in strafpunten.
 • MAAR: als je ‘Yaniv’ roept en een andere speler blijkt een lager aantal punten in de hand te hebben, krijg je 30 strafpunten! Blijkt iemand anders evenveel punten in de hand te hebben als degene die ‘Yaniv’ roept, dan krijgt deze laatste persoon 20 strafpunten erbij. De andere speler krijgt wel evenveel strafpunten als de waarde van de kaarten in zijn hand.
 • Wanneer het spel stopt? Wel, het ligt eraan wat je afspreekt: tot een bepaald aantal punten, of tot er een deelnemer 10 smileys heeft, of tot het écht bedtijd is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *