Agenda

*** Over en weer delen van ervaringen en vragen is zeer waardevol, zo hebben wij de afgelopen jaren gemerkt. Het resulteert vaak in een (wederzijdse) bemoediging voor wie op zoek is naar (meer) gezondheid. Dus… welkom bij zo’n ontmoeting!***

 • GOED-BEZIG-AVONDEN 

  GOED, dat staat voor Gezond – Overheerlijk – Echt – Dankbaar.
  We legden de verbinding met ons lichaam als tempel waarin God woont. In november en december 2017 hebben we weer vier bijeenkomsten gehad om e.e.a. uit te wisselen. Wat staat er in de Bijbel over voeding? Heel praktisch ook: verschillende vormen van bijv. gezond ontbijten – luister hiervoor naar je lichaam en je smaak – je zintuigen heb je niet voor niets gekregen 😉

 • Het programma 
  Welkom vanaf 19:00 u; met een “officieel gedeelte” van 19:30-21:30 uur. Met daarvoor en daarna ruimte en tijd tot 21:50 uur om na te praten en/of te grasduinen in boekwerken en materialen.
  #1. Koninklijk eten: een Bijbels voorrecht (het boek toegelicht door de schrijfster, Rian de Koning; zoet-zonder-suiker e.d. traktaties bij de thee en we formeren groepjes voor gesprekken);
  #2. 
  Zoet zonder suiker (workshop, door  Aad en Esther Meima, met traktaties maken voor wie wil en tijdens het proeven wat achtergrondinformatie zodat we goed weten hoe goed we bezig zijn);
  #3. 
  Levend voedsel (over o.a. ontzuren,  een proeverij van smoothies door Nanda Oevermans, een tafel met kruiden en mengsels zonder E-nummers van Groene Dag, over water en zuiver water)
  #4.  
  Soepen &  Sappen (proeverij met brandnetelsoep; rauwe (maar niet per se koude) soep; uitproberen van slow juicers met fruit, groente en tarwegras, vooral door Nanda en Esther; over hoe je ‘gezond’ toegankelijk en praktisch kunt maken in je gezin, incl. keukentips;

  Zeer smakelijk, zonder suiker.
  Zeer smakelijk, zonder suiker.

  Plaats: Net buiten Ameide, richting Lexmond
  Kosten: Vooraf 20 euro p.p. overmaken voor alle vier de bijeenkomsten. Dit is excl. enkele ingrediënten die van thuis worden meegenomen voor de te maken proeverijen. Een enkele bijeenkomst bijwonen? Dat is 7,50 euro per avond.
  Aanmelden (ook voor een later moment)via een berichtje naar esther[at]vikta.nl, via het formuliertje aan de rechterkant van deze website of het contactformulier. Dan krijg je een mail met de opzet, inhoud en toegang tot bestanden op internet waar wie dat wil vragen, dromen en ervaringen kan delen – in tekst en/of foto’s. 

  > Bij belangstelling en bij leven en welzijn plannen we in de toekomst weer zo’n serie.

 • WOMAN’S LIFE

  Een Ottolands initiatief! Woman’s life wil vrouwen helpen succesvol te zijn, bekrachtigen en toerusten om verder in haar bestemming te komen samen met God. Daartoe worden allerlei avonden georganiseerd. Kom en laat je inspireren om aan de slag te gaan met het ‘vernieuwen van je denken’. 

  Wil je erbij zijn? Laat het even weten!

 • ZUIVER(-DER) WATER

  Informatie over het zuiveren van je water dat je thuis gebruikt, van wie kun je dat beter krijgen dan een ervaringsdeskundige? Op aanvraag in Ameide. Met demonstratie en achtergrondinformatie. Wil je erbij zijn? Welkom.

*** Ontmoeten, maar dan anders, namelijk met ontspannen bewegen, lachen, op een manier die andere mensen soms uit een heel ander deel van de wereld ons voordoen, hoe leuk is dat? Ja, het gaat over dansen! Het gebeurt over de hele wereld en zeker in Israël kunnen ze er wat van.***

 • DANSEN MET EEN GROEP – IN GORINCHEM

Koningsdag 2016 kon iedereen Gorinchem aansluiten.
“Wo 27 apr Rakdanim Konings instuif Speeltuin Lingewijk, Jan v.d. Heijdenstraat 45 4206 XN Gorinchem. 19.30 – 23 uur o.l.v. Wim Feddes; thema Oranje; info 06 – 18129910.” stond te lezen op de webstek van Miekatoen. Met internationale dansen waarvan veel uit Israël. Iedereen kon zijn/haar voorkeur aangeven, wat ook gedaan werd, wat was dat leuk!

Maim maim
Maim maim

In Gorinchem wordt er dus wekelijks gedanst in een mooie zaal (op woensdagavond, van half 8 tot tot half 9 internationale dans en van kwart voor 9 tot half 11 Israëlische dans). Nieuwe mensen (zowel om een keertje te proeven als om vaker c.q. vast mee te doen) zijn hartelijk welkom. Parkeren daar is trouwens goed te doen.

 • DANSEN MET EEN GROEP – IN AMEIDE

Er is belangstelling om ook af en toe samen te dansen…:

 1. Thuis oefent wie dat wil één of meer dansen. Bijvoorbeeld via Israeli dances Ottawa.
 2. We komen met een zekere regelmaat bij elkaar, dat kan in een huiskamer of iets grotere ruimte zijn. Dan dansen we de dansen die wij thuis geoefend hebben en leren we die aan elkaar.
 3. Wie dat leuk vindt gaat een aantal keer per jaar mee naar een dansinstuif (bijvoorbeeld).
 4. Een plan is één, uitvoeren is twee. Heb je zin om mee te doen, laat even weten wat voor jou een handig oefenmoment is!

Dan is er natuurlijk (?) de vraag waar het allemaal goed voor is. Nou, dat is een hele lijst:
Wat je lichaam betreft: het is goed voor je spierontwikkeling, longfunctie en goede hartwerking. Die 30 minuten bewegen per dag worden hartstikke leuk als je dat op deze manier doet!
Verder hoort muziek thuis in vrijwel alle lagen van de samenleving. Ritme en melodie aanvoelen leer je ook hierdoor. Er is sprake van een bepaalde ‘schoonheid’ in muziek, kleding, zaal, het aanleren van de dansfiguren en de dansvormen zelf en daar schijnt iedereen blij van te worden. Misschien werkt het ook omdat het afwisselend is.
Dan is het best een sociale activiteit omdat je in een groep beweegt. Het ene moment is dat in de kring en het andere moment is dat individueel. Er wordt over de hele wereld in groepen gedanst, dus je bent ook intercultureel bezig.
Het is leuk om ergens de feestvreugde te kunnen verhogen. En voorpret is ook wat waard! Op een bruiloft of wat voor feest dan ook kan gewoon iedereen meedoen!

Tot slot (of moest ik daar eigenlijk mee beginnen?) is dans ook een uiting van lofprijzing, dankzegging en vreugde, voor de God van Israël. Groot én klein is betrokken bij lofprijzing met het hele lichaam.
Laten we de Bijbel (HSV) daar nog even op naslaan:

* Jeremia 31:13 – Dan zullen jonge vrouwen zich verblijden in een reidans, Ik zal hun rouw veranderen in vreugde, ook de jongemannen en de ouderen met elkaar. Ik zal hen troosten, Ik zal hen blij maken na hun verdriet.
* 1 Kronieken 13:8 – En David en geheel Israël dansten uit alle macht voor Gods aangezicht, begeleid door zang en door muziek van citers, harpen, tamboerijnen, cimbalen en trompetten.*
1 Samuël 18:6: Toen David en zijn mannen terugkwamen na het verslaan van de Filistijnen, gebeurde het dat de vrouwen uit al de steden van Israël met gezang en reidans koning Saul tegemoet trokken; met tamboerijnen, met blijdschap en met muziekinstrumenten.
2 Samuël 6:5 David en het hele huis van Israël huppelden voor het aangezicht van de HEERE, met allerlei muziekinstrumenten van cipressenhout, met harpen, met luiten, met tamboerijnen, met rinkelbellen en met cimbalen.
* Psalm 149:3 – Laten zij Zijn Naam loven in reidans, voor Hem psalmen zingen met tamboerijn en harp.
* Psalm 150:4 – Loof Hem met tamboerijn en reidans, loof Hem met snarenspel en fluit.
* Lucas 15:25  – “Zijn oudste zoon nu was op de akker. En toen hij dichter bij huis kwam, hoorde hij muziek en reidans” (Jezus vertelt hier een verhaal).