VVE werkt niet?

uit Klein mannetje Max VVVE, dat staat voor Voor- en Vroegschoolse Educatie.

Zelf heb ik jaren terug ook zo’n cursus gevolgd, dus ik weet een beetje wat het inhoudt. Het was voor mij vooral om meer inzicht te krijgen in wat er gebeurt op de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven en wat kinderen dus al meekrijgen aan lesstof vóór ze starten op de basisschool als kleuter in groep 1.

In november 2015 was er al sprake van dat de opbrengsten van VVE werkelijk minimaal zijn. De vraag is natuurlijk: wát is dan onderzocht, hoe is dit gedaan en wat was dan de inhoud van dit VVE-onderwijs? In ieder geval kwam daarna een reactie van de minister, er is nu nieuw onderzoek gaande en de resultaten daarvan zijn voorlopig positief.

Eén reactie over de opbrengsten van VVE is volstrekt duidelijk en herkenbaar als we het hebben over wat nu goed onderwijs aan kleuters is:
” J van der Tas
4 dec 2015 10:39

De reden dat het niet lukt met dat VVE is omdat we een basisschool probleem proberen te weer leggen bij een vroeger stadium. Het lastige is nu dat we er keihard tegen aanlopen dat deze doelgroep helemaal nog niet toe is aan dit soort prestatie eisen. Simpelweg omdat hun brein helemaal nog niet dusdanig is ontwikkeld dat ze dit soort dingen en verwachtingpatronen kunnen begrijpen. Er is namelijk een reden waarom we pas op de basisschool met bepaalde items zoals rekenen en schrijven beginnen en die is niet omdat het op het dagverblijf niet zou kunnen maar vanwege de leeftijd en dus de ontwikkeling. Dit zijn keiharde feiten die we 30 jaar geleden ook al wisten en die keihard wetenschappelijk zijn gefundeerd.
Het wordt gewoon tijd dat het ministerie net zo stellig zijn verlies neemt als dat ze het proberen te redden. En dat hele idee van voorschoolse educatie in de prullenbak gooien.”
– Wat moet ik hier nog aan toevoegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *