Nog véél meer gezond!


Gezonde(re) keuzes voor lichaam, geest en omgeving

Groene Dag (NaturEl) in België > Hier vind je schatten* aan vertaald werk over Natuurlijke Hygiëne.
Van onschatbare waarde, wat mij betreft. Niet alles op internet, maar wel digitaal te verkrijgen of in brochurevorm. En je kunt je allicht abonneren op de nieuwsbrief. Dat is een garantie voor enige aan- en bemoediging in je postvak. Bijvoorbeeld iets van de lijst op: 
Abonnement 2021 – NaturEl (natur-el.org)!

Alle publicaties samen in één bundel, vind je in de cursus Natuur & Gezondheid. Cursus Natuur&Gezondheid – NaturEl (natur-el.org)  De cursus bestaat uit 20 modules. Elke module kan afzonderlijk worden aangevraagd. Vraag het cursusplan aan via : info@natur-el.org
>> Wist je dat ‘Leefstijlbehandeling’ per 2019 in het basispakket van de zorgverzekering zit? Tip je arts, en/of ga zelf aan de slag met deze informatie! De informatie in de cursus Gezondheidsopvoeding is niet gebaseerd op de Schijf van Vijf of de Voedingsdriehoek, gewoon op oorzaken en gevolgen. Heel logisch allemaal. De inhoud van bovengenoemde cursus verandert ook niet en dat kun je niet van uitingen van voedingscentra zeggen.
* Educatieve informatie en boeken van Groene Dag/NaturEl: De Groene Bibliotheek voor GezondheidsZoekers – NaturEl (natur-el.org)
* Over psylliumvezels in de meest natuurlijke toestand: Zoekresultaten voor “psyllium” – NaturEl (natur-el.org) 
* De groene darmreiniger: Colon Life, een poeder om aan je eten of drinken toe te voegen; vraag na bij Herbomont.com
* Trek in een thee die je lichaam ondersteunt in het afvoeren van gifstoffen? Probeer de ontzuringsthee, die vind ik zeer smakelijk. Of huiskruidenthee, of galblaas-leverkruiden, of blaas-nieren, of een ander mengsel.gr d 30
* Op groenedag.net vind je over bijvoorbeeld diabetes heel basale informatie. Alweer helder verwoord: want oorzaken hebben gevolgen. En als negatieve oorzaken weggenomen worden, maakt dat verschil! 
* Ook bij groenedag.net wordt verteld over hormonen. Als die in balans zijn, zit je lekker in je vel. Hormonen en voeding – De Groene Dag 

 

****

Weleens gehoord van het Goed-Nieuws-Dieet? Nieuwsgierig als ik was probeerde ik uit wat het uitwerkte als ik meer rauwkost at. En dat smaakte naar meer! Het bleek niet echt een dieet. Meer een levensstijl. Ook op levenslangfit.be vind je van alles over natuurwetten in relatie tot je gezondheid.

Cindy’s site, Natuurlijk Lichaam, > Inspirerend! – over eet- en leefgewoonten. Met recepten waarvan je smult en daarvóór nog nooit gehoord hebt – want wie eet er nou bloemkooltaart? 🙂 en achtergrondinformatie. Cindy is een Gezondheidsopvoeder met certificaat. En ze geeft ook cursusavonden.

Chris Wark leeft nu vrij van kanker. Toen hij de diagnose kreeg, dacht hij: “O help, ik weet niet waar ik moet beginnen en de informatie die ik van verschillende kanten binnenkrijg is zo tegenstrijdig, wat nu?” Misschien denkt u of jij dat ook en daarom heeft Chris zijn website gemaakt: www.chrisbeatcancer.com. Daarnaast heeft hij een programma online gezet waardoor heel veel mensen geholpen kunnen worden. Module 1 is *gratis* in te zien. Engelstalig natuurlijk. En: in augustus 2021 (net als in eerdere jaren) zijn ALLE 10 MODULES van dit healing-cancer-programma geopend! Heerlijk om in je eigen tijd ernaar te kunnen kijken en luisteren om te kijken of het (deels of geheel) iets voor je is. 

Chris is niet de enige die deelt over hoe je kunt omgaan met kanker, kijk rustig verder op deze pagina naar meer mensen die hoopgevende informatie op het wereldwijde web gezet hebben!

Chris houdt regelmatig een interview met mensen die op een vergelijkbaar spoor terecht zijn gekomen. Bijvoorbeeld, juli 2019, met dokter Scott Stoll vanwege zijn Plantrician Project. Gezondheid bevorderen met behulp van planten. 
En wat denk je van een zogenoemde anti-kankerrevolutie (Engelstalige interviews gedurende 7 dagen)? 

Meer dan een bemoediging is het als je Gods stem leert verstaan. Natuurlijk spreekt Hij door Zijn woord (de Bijbel). Maar de stem van de Goede Herder wordt gekend door Zijn schapen. Dus, voor wie benieuwd is:

Iedereen kan leren om Gods stem te verstaan.Iedereen kan leren om Gods stem te verstaan.

Communion with God Ministries heeft af en toe  een aanbod waardoor je een korte tijd gratis toegang hebt tot hun onderwijs. En kunt oefenen met ‘journaling’. Dat doe je door zelf stil te worden, af te stemmen op Jezus en luisteren en opschrijven wat Hij je ingeeft. Er zijn ook blogs (scroll naar beneden) te lezen en er is muziek te downloaden om je te ondersteunen bij het luisteren.
Ook Mark Virkler en zijn vrouw hebben gezondheid naar Bijbelse principes ontdekt.
Take Charge of your health was in januari 2019 een free video event.
In feb. 2017 doceerden zij over het horen van Gods stem in het OT. In maart 2017 ging het over mediteren over Bijbelteksten in het NT, vanuit het boek Handelingen en de brieven van de apostelen. In april 2017 over gebed dat verschil maakt! Over bidden voor zieken –  “Everyone is hurting. Everyone is sick. Everyone wants and needs a compassionate touch from their Creator. We are the ones who can offer it. We are the Church, the body of Christ, God alive in the midst of His creation!” Het Free Video Event had deze invalshoek: “I Hunger to See People Healed and Empowered When I Pray for Them” 

April 2018, 9e-17e: Prayers that heal the heart. “Here Dr. Virkler provides an in-depth teaching on each of the seven prayers. In addition, we describe the language of the heart. (Who expects a response when you’re not speaking the same language?) We also clearly define what the heart is and what the typical heart wounds look like. Finally we guide you through the steps of completing a Bible meditation to solidify your victory, so you do not fall back into defeat.

December 2017: “Unleashing Healing Power through Spirit-Born Emotions”, o.a. over waar emoties vandaan komen, over emoties in de Bijbel en dat positieve emoties een geweldig effect op je lichaam kunnen hebben.

Ontdek Gods passie voor je leven – nu vanuit het Oude Testament; 7-10 februari 2018 – met dagelijks een drietal video’s van een kwartier en aansluitend zijn alle afleveringen weer even beschikbaar. “God desires companionship and friendship with you. That is why He instituted relaxing walks with Adam and Eve in the Garden in the cool of the day. Dr. Hardy will unveil to you the most amazing love story ever told.”

Augustus 2019: tijd voor een Free Video Event over standvastig staan in de stormen van je leven! 16 video’s, van 12-21 augustus. 

Op 5-14 november 2018 gaat het over How to connect easily and daily with the Holy Spirit Who was living inside you, anointing you, empowering you and transforming you! Laat je bemoedigen! 

Een nieuwe taal leren kost oefening, dat snapt iedereen. Het interpreteren van dromen is net zoiets als het leren van een nieuwe taal, aldus Charity Virkler Kayembe. In november 2017 was bij CWG Ministries een tijdelijk *gratis* training – en nu in december 2018 weer! Je nachtrust is gewoon hele kostbare tijd, je geest slaapt namelijk niet. Die kan mooi communiceren met Gods geest. Wat het je oplevert? Gods perspectieven over zaken die jou aangaan. Hoe waardevol is dat! Wil je dit op je eigen tijd met een groep bespreken? Dat kan! Want we hebben de lezingen hiervan digitaal en die brengen we graag mee naar je bijbelstudiegroep of kom met je groep bij ons thuis.

Behalve over dromen onderwijst Charity ook over engelen in het dagelijks leven. In september 2018, toen haar boek over dit onderwerp net uit was, gaf zij een Free Video Event! Je kunt je aanmelden om haar blogs mee te lezen en bijvoorbeeld een podcast te luisteren via https://www.glorywaves.org. Ze analyseert situaties uit Zacharia, Daniël, Lucas, Handelingen en meer en past die kennis toe op het hier en nu. “Vraag God gewoon om je de ogen te openen.”

Nog meer Bijbels onderwijs? In Naarden is het Charis Bible College gehuisvest. Zij hebben af en toe livestreaming van conferenties. 11 en 12 december 2017 was het weer zover! Je kon *gratis* kijken/luisteren naar Wendell Parr die zelf een voorbeeld is van wat hij onderwijst.

Let op als je yoga beoefent of erover denkt! Als je bij de levende God hoort, past het grote plaatje rond yoga zeker niet in je leven. Lees erover in een artikel van Rosaline Ratering.

Geheimen over gezondheid, die vind je in de Bijbel legt Chris Wark uit. Samen met “Jordan Rubin, Josh Axe, David Wolfe, Mike Adams, Dr Mercola, Dr Eric Z and many others. It’s gonna be great!”

Op 1 mei 2018 startte een Free Video Event! De eerste aflevering ging over HOOP. Dat is in ieder geval wat iedere patiënt nodig heeft. En positieve woorden. Deze spreek je ook over jezelf uit, want dat doet iets met je brein(!). Bovendien helpt het je enorm als je vergeeft en vergeving vraagt. Dat lucht letterlijk op (je spieren bij het ademhalen doen hun werk nu ontspannen, het verschil kun je voelen)!

Wat denk je van Victory over cancer: met een gratis te downloaden boek, waarin je onder andere het volgende leert: “Cancer is no longer a mysterious disease. Its key mechanisms of development and control can be understood by everyone, without any special medical education.” Dus… als jij en ik zónder medische achtergrond simpelweg iets kunnen begrijpen over de ontwikkeling van kankercellen, waarom dan niet eerst inlezen en verdiepen vóór er in het ziekenhuis een “therapie” -verbranden? wegsnijden? vergiftigen?- gestart wordt (kanker ontstaat ook niet in één dag, dus neem je tijd)?
“The information provided in this book is so basic and easy to understand that it will soon be part of biology classes in schools around the world.” Dus kun je een afspraak voor kapot prikken van de tumor en/of chemo die overhaast gemaakt is best voorlopig annuleren. Wat als je nu start met wortelsap, voetenbaden, rust (ook in eten!)… en over een week of vier of zes nog eens kijkt hoe je conditie is?
Onthoud dat een diagnose kanker een soort MEGA-ALARMBEL is van je lichaam: “Nu moet je echt stoppen, ik kan het werk niet meer aan!” Verderop op deze bladzijde nog meer koppelingen naar ervaringsdeskundigen en andere experts.

Food Revolution Summit, dat klinkt revolutionair. Van 29 april tot 7 mei 2017 werden er ja, ja, weer *gratis* interviews gedeeld van ene bekende schrijver John Robbins die spreekt met 24 van de wereldtop-experts, wetenschappers, dokters, onderzoekers e.d. die met gezond bezig zijn. The food you eat daily is either hurting or healing your body.” Het ging over het ondersteunen van de genezing door je voeding. Je merkt het direct aan hoe je je voelt, aan je energieniveau en je slaap. Heel fijn trouwens dat de strijd tegen patenten op groenten nu kan stoppen! Kunnen wij als hobbytuinier ook gewoon onze ‘eigen’ broccoli en paprika blijven telen.

Het is 2019 en nu voor de 8e keer: https://www.foodrevolutionsummit.org/ “Jijzelf bent een deel van de oplossing.” Luister en kijk *gratis* mee!

Nog meer inspiratie: maak eens een First Friday Celebration met Paul Wilbur mee!

Natuurlijk omgaan met vruchtbaarheid, dat kan met Sensiplan.
Slik je de pil, tja, dat heeft nog meer consequenties. In Spanje bijvoorbeeld schijnt het al in het drinkwater te zitten. Een spiraaltje verhindert een veilige innesteling van je kindje. Al wordt een pre-pre-prematuur baby’tje in dit stadium nog weleens anders genoemd. Misschien omdat het er nog niet uitziet als een mensje? Als je niet ingrijpt in het groeiproces komt er tenslotte echt niets anders uit dan een mens. 
En (nadenken over) gezond omgaan met seksualiteit, daar helpt Derek Prince ons bij met een duik in teksten uit de Bijbel.

Voor degenen die nog niet hun handtekening hebben gezet om te ‘garanderen’ dat ze in voor- en tegenspoed voor elkaar zullen zorgen (lees: de huwelijksbeloften ondertekend), was er in het verleden het initiatief Ware liefde wacht. Daar kon je samen een handtekening zetten om duidelijk te maken dat je je rein wilde bewaren tot je huwelijk. Dat maakt dat je echt gezamenlijk een nieuwe start maakt en het is gaaf voor de omgeving om daar helder over te zijn. Ik weet niet of Ware liefde wacht ergens nog bestaat, maar anders kun je je best inlezen over wat reinheid bewaren dan in kan houden. Ofwel heilig leven. Bij OntdekGod.nl, of gewoon een prachtig blogbericht van Lidwine Pouw-Buirma, die voor zichzelf de redenen om te wachten op een rijtje zette. 

Investeren in je relatie is goud waard. Ga erover op een prettige manier in gesprek! Als je nog niet getrouwd bent, bijvoorbeeld via een PreMarriageCourse of PrePairWeekend. En als je al ‘ja’ gezegd hebt? Dan past een Marriage Course of Ruimte-voor-je-relatie-weekend beter.

Hebben jullie kinderen, dan kun je gerust wéér op cursus! Via de Parenting Children Course. Dat is nog niet alles, want de Parenting Teenager Course wordt op dit moment (2017) ook voor Nederland ingericht.

De maandelijkse periode kun je duurzaam aanpakken, weleens gehoord van menstruatiecups en wasbaar maandverband? Of anders van TSS, dat je niet wilt meemaken. Dan liever een cup! Hoe het werkt kun je o.a. hier bekijken.

Een baby in huis is een feest maar het betekent wel dat je over luiers moet nadenken. Hier weten ze alles van comfortabele, wasbare, duurzame luiers. Duurzaam, dat kan ook wegwerp betekenen. Maar dan zonder chemische zooi erin.

Al kan het soms best schrikken zijn als je zwanger blijkt. Denk je na over abortus? Laat je dan volledig informeren. Want abortus is wel een ander woord voor het doden van nieuw menselijk leven. Als het kindje/deze zwangerschap op dit moment erg slecht uitkomt, kunnen mensen van Er is hulp je wellicht een eindje op weg helpen. Zij zijn dagelijks bezig met het luisteren naar mensen zoals u en jij en bieden dan alternatieven aan die een stuk heilzamer zijn voor jouw lijf en voor het leven van je kindje. Op hun website schrijven zij: “Wanneer je ongewenst zwanger bent, dan heb je vaak vragen. Je kunt je soms enorm onder druk gezet voelen. Misschien heb je er nog met niemand over gepraat. Bel of mail ons gerust, we zullen je vragen graag beantwoorden en je nooit veroordelen.” Ook als je al een abortus hebt ondergaan, kun je bellen of mailen. Je zult nl. niet de enige zijn die uiteindelijk problemen ondervindt bij de verwerking van haar abortus. Ook mannen kunnen worstelen met de beslissing, zowel voor als na de abortus – weet dat je daar niet alleen in staat! Neem contact op!

In de uitzending 22 april 2019 van Nieuw Licht gaat het over twee mensen die hun overleden geboren kindje hebben laten inschrijven in het BRP. Eén kindje is overleden in de buik en één kindje vanwege abortus. 

Dr. Eric Zielinski heeft veel ervaring met essentiële oliën.

Bible Health Educator Dr. Eric Zielinski is er duidelijk over: “Our marvelous Creator has provided us with everything that we need to enjoy abundant life. As Scripture says, “God’s divine power has given us EVERYTHING we need for life and for godliness,” and this includes Biblical health! (2 Peter 1:3)”.
Wel opletten op de kwaliteit van de etherische oliën. Als je niet-biologische plantjes verwerkt tot olie, krijg je een geconcentreerde hoeveelheid GMO’s, pesticiden, hormonen en andere vervuilende stoffen in je lichaam. En dat is nou net wat je niet wilt, toch? Check Groene Dag, Taste it Pure of Young Living Oils bijvoorbeeld.
The Truth About Cancer deelt een lijst van de oliën die je het best kunt gebruiken als je met ontgifting aan de slag gaat.

Lees over exorfinen op exorfinen-analyse.nl. Ontdek de link tussen wat je inneemt en wat het uitwerkt! Als je exorfinen niet meer afgebroken kunnen worden omdat dat een bepaald enzym, DPP-IV, niet (meer/genoeg) lukt… dan wordt de werking van een heleboel andere stoffen verstoord. DPP-IV wil je niet missen, want dat heeft meer dan 70 vrij nuttige functies. Als dit niet meer werkt zoals het hoort, wordt de link gelegd met AD(H)D, Parkinson, depressie, kanker, middenoorontsteking, astma, allergieën, lekkende darm, candida, maagzuur, reflux, Alzheimer, eetstoornissen, verslavingen, gebrek aan motivatie en plezierbeleving, uitstelgedrag en meer. Helaas remmen we zelf al de werking van DPP-IV als we gebruik maken van antibiotica, fluor, cholesterolverlagers, kwik, insecticiden en smaakversterker in frisdranken. Ook stress doet een duit in het zakje. Dat klinkt mij in de oren als tegenwerken van de natuurlijke processen in het lichaam.
Als caseïne, gluten en soja hiermee in verband gebracht worden, weet dan dat de inname van zuivel, tarwe- en sojaproducten daar verantwoordelijk voor zijn. Tja, een andere gewoonte aanleren kost moeite. En tijd. Dat mag. Maar je gezondheid is wel alles waard, want zónder dat is alles gericht op het bereiken van gezondheid, of niet?
Naar aanleiding van dit verhaal lijkt het me niet zo vreemd dat het mijden van bepaalde stoffen (lees: caseïne, gluten, soja…) personen goed doet die weten dat prikkelverwerking iets is om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit, AD(H)D, vormen van autisme en als je te maken hebt met burn-out. Goed om te weten dat alles wat je doet, of laat, verschil maakt!

vacc

Wat te doen met vaccinaties? Vaccineren is en blijft (hopelijk) een keuze. Je bent geen slechte ouder als je je kind niet laat inenten. Hoe werkt ons afweersysteem? Is het normaal dat er bepaalde stoffen direct in je bloedbaan terecht komen – en in het geval van vaccineren: met gratis begeleidende stoffen? Er is een Nederlandse vereniging die mensen aanmoedigt om in ieder geval serieus na te denken over inenten. En Ty en Charlene Bollinger delen hier van ervaringen. Wat doet HPV bijvoorbeeld? Ben je onverstandig of zelfs gevaarlijk als je dat weigert? In ieder geval is het vaccin niet onomstreden! Weet wat je in je lijf laat spuiten! Er is zelfs een petitie vanwege HPV gestart. Voor de wat ouderen (en de werkers in de zorg) onder ons: is de griepprik dan wel in orde? Oordeel voor uzelf! Van 10-18 januari 2017 was hier een Free Video Event over, met elke dag een video waarin (ervarings-)deskundigen en anderen die logisch nadenken aan het woord komen. Engelstalig. Van 12-19 april 2017 ook! En de herhaling: vanaf 17 augustus. Inschrijven? The Truth About Vaccines.  

Over het verband tussen de medische wereld, het brede publiek, BMR-vaccinatie en autisme! De film is op drie plaatsen in Europa vertoond: Brussel (09/02/17) – ook in het Europees Parlement inclusief een debat, Parijs (13/02) en Londen (14/02). Daarbij was Dr. Andy Wakefield zelf aanwezig om de film toe te lichten. Zie ook http://vaxxedthemovie.comBen benieuwd wat we hiervan terug gaan horen in de media! De trailer: https://vimeo.com/159566038 
Over mazelen gesproken, in Duitsland heeft de Hoge Raad nu (juli 2017) een eerder oordeel van de rechter bevestigd.  Dat zegt zoveel als: Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek in de wereld dat het bestaan van het mazelenvirus kan bewijzen. Vraag is natuurlijk wat dan wel mazelen veroorzaakt. Wie biedt?
En o ja, waar we dus onze kinderen mee in lieten of laten spuiten. Lees erover en klik door naar Duitse documenten via Mike Verest.

 

 

“Is het wetenschappelijk onderzocht?” Zeker een goede vraag. Sinds 25 juli 2019 is er een vertaling beschikbaar van VAXXED-UNVAXXED.

Goed zorgen voor je brein, dan blijf je langer fit. Wat kan dat in de praktijk betekenen? Leuk als kinderen mogen bewegen tijdens de les of tussen de lessen door. Dat helpt het leerproces. Er bestaan stoelen met fietstrappers 🙂

Wil je inzicht in de rol die je kunt spelen in een team (willekeurig welke grootte) en ben je benieuwd waarom anderen iets doen zoals ze het doen? Wellicht heb je iets aan de indeling van Myers-Briggs. PartisTotus heeft een korte test om je persoonlijkheidsprofiel helder te krijgen.  Het reikt een spiegel aan en kan helpen jezelf en je omgeving beter te begrijpen.

Bijen zijn erg belangrijk voor onze voedselvoorziening. Weleens gehoord van de Honey Highway? Op onbespoten bermen en dijken kunnen veel bloemen groeien! Of pimp je eigen omgeving met drachtplanten die de honingbijen helpen. Zorg voor krokussen, die bloeien het vroegst in het jaar. Vervolgens -onder andere- wilgen, paardenbloemen, koolzaad, linde- en appelbomen, kamperfoelie en klimop. Meer informatie over bloemen, bijen, vlinders en akkerranden? www.wildebijen.nl, www.vlindernet.nl, www.denederlandsebijen.nl, www.soortenbank.nl, www.bloeiendbedrijf.nl.
Nu we het toch hebben over bijen… kauw propolispropjes of gebruik de tinctuur. Propolis beschermt de bijen tegen ziekte – en het helpt ons ook enorm! Niet alleen bij een verkoudheid, welnee, het gaat veel verder. In oktober 2017 hoorde ik van iemand met lymfeklierkanker die het gebruikt – en met grote dankbaarheid! Ook bij kiespijn is het verdraaid handig. 

Women’s Life in Ottoland organiseert van alles, de ene keer een interactieve workshop Family Talk, over communicatie in het gezin, de andere keer over jongerencultuur of opvoedingsgerelateerde zaken. Bijbels, praktisch en een warm welkom!

Beetje jammer toch dat boeren voor hun mais nog steeds dat glyfosfaat gebruiken. Schijnt meer autisme op te leveren. Dus… als de fabrikant en de boeren nu eens de zorgkosten zouden moeten sponsoren, zou dat wellicht een reden voor ze zijn om die ellende niet meer te gebruiken. O ja. Het staat ook bij veel tuinwinkels gewoon in het schap. Wie durft daar nu eens iets over op te merken? Meer achtergrondinformatie nodig? Kijk de Vlaamse video op YouTube. 

Moestuinieren met kinderen is prima te doen! Tips: https://www.oudersvannature.nl/7-tips-voor-een-natuurlijke-kindvriendelijke-tuin/ 

Wat zou er gebeuren als je een klimboom op je schoolplein of in je tuin had? Ze zijn ook aan te kopen! http://www.speelnatuur.nl/speelaanleidingen/echte-klimboom/ 

Over opvoeden in liefde, met grenzen, nabijheid en ontspanning, lees je van alles bij http://www.natuurlijkouderschap.org/. 
Kiind organiseert ook al jaren bijeenkomsten, weekenden en heeft een tijdschrift waarin natuurlijk ouderschap wordt besproken. 

  • Gezondheidsproblemen voorkomen, stoppen, verminderen of zelfs omkeren?

Het Goed-Nieuws-Dieet kan u een eind op weg helpen! Klinkt hier als ‘dieet’, is eigenlijk meer een nieuwe levensstijl. Het idee? Eet zo basisch mogelijk. Breng zuurstof in je verzuurde darmomgeving, daar kunnen ziektekiemen gewoon niet tegen. Maak je het leefmilieu ongeschikt voor niet-zuurstofminnende bewoners, dan verdwijnt je ellende. Klinkt toch best eenvoudig!
Rauwkost (fruit, groenten, noten, kiemen) bevat veel zuurstof. Streef naar 80% rauwkost en dan is het geen probleem als de andere 20% bestaat uit gekookt of gebakken eten (al verdwijnt door verhitting dus veel van de voedingswaarde). En… élke maaltijd beginnen met rauwkost maakt ook een hoop uit! Als de link nog steeds niet opent, probeer het via levenslangfit.be of www.groenedag.org. Dat zuurstof een punt van aandacht is, is niet nieuw. Weleens gehoord van Otto Warburg? In 1926 en in 1956 heeft hij e.e.a. gepubliceerd.

chelatieOver Chelatietherapie > dé snelle ontkalkactie voor ál uw bloedvaten! Van de zijlijn heb ik gezien dat het een enorm verschil maakt! Wilt u deze ervaringsdeskundige spreken of mailen, ik geef graag zijn gegevens door (heeft na Chelatie geholpen met meerdere verhuizingen, grote tuintegels sjouwen, is nu oppasopa enzovoort – dat had hij voor die tijd niet eens in zijn hoofd gehaald)! Aangezien een laag kalk aan de binnenkant van de bloedvaten niet heel handig is voor de doorstroming, zal u niet de eerste zijn die bloedverdunners voorgeschreven krijgt. Is dat niet de omgekeerde wereld?

Stel je voor dat er een therapie zou zijn die het immuunsysteem zou versterken, zodat diabetes type 2 gedeeltelijk of zelfs geheel zou verdwijnen, net als auto-immuunziekten, migraines, depressies en een reeks huidaandoeningen… Stel je voor dat je hier ook mentaal helderder door zou kunnen worden, dat het gratis verkrijgbaar was en dat er geen nadelige lange bijwerkingen waren? Te mooi om waar te zijn? Welnee. “The best of all medicines is resting and fasting,” aldus Benjamin Franklin. Je leest erover op http://thegreatestcureonearth.com/ en kunt daar ook onder begeleiding vasten. Als je worstelt met diabetes en je wilt niet zomaar gaan vasten, dan zul je niet de eerste zijn die al na 4 weken dagelijks 2-4 glazen vers wortelsap drinken (en ‘kauwen’) verbetering voelt!

 

Misschien ben of ken je iemand die (chronische) moeheid ervaart. Hier het verslag en de aanpak van iemand die dat zelf meemaakte, getiteld: Nooit meer moe. “Er zijn veel mogelijkheden die (chronische) vermoeidheid verklaren. En de oplossing voor al die vormen van vermoeidheid ligt in het stopzetten van de oorzaken, zodat de “cheque” niet meer tot op de draad wordt opgebruikt, en er weer een “genezingsklimaat” ontstaat.” Dat is heel andere taal dan die je in de media tegenkomt, inclusief het bekende refrein “zonder oorzaak en niet te genezen.”  In tegenstelling wat zij zeggen is er dus wél hoop en ja, je hebt de mogelijkheid er zelf aan mee te werken. Laat dit een bemoediging zijn voor je: Alles wat je doet of laat maakt verschil! 

Heeft u of jij te maken met kanker? Dan is er zeker sprake van een flink verzuurd darmmilieu. Dat klinkt als ‘tijd om te ontgiften’, hoe dan ook. Groene Dag heeft rijke Nederlandstalige informatiebrochures heeft over hoe hiermee om te gaan, zowel digitaal als op papier. Misschien heeft u ook iets aan de website van het Gerson Institute. En van Ty Bollinger, een christen, The Truth About Cancer. Dr. Eric Zielinski vertelt natuurlijk over het aanpakken van zulke situaties met oliën. Chris Wark: What every cancer patient needs to know. Ook Chris Wark doet aan Free Online Events: van 15-25 feb. 2017 was er Square One. Plus het weekend van 5 maart: alle afleveringen tegelijk beschikbaar!
Geniet van o.a. aardbeien en frambozen en merk dat kankercellen daar niet tegen kunnen. En van wortelsap! Hier een prezi over wortelsap.
Smeer jezelf in met lijnzaadolie (omega-3). Lees je in over het gebruik van chlorella, spirulina, chiazaad,(groene) klei en natriumbicarbonaat (foodgrade baking soda). Drink flink wat lauwwarm water. Alle uitwisseling en transport van stoffen in het lichaam verloopt immers via vloeistoffen? En… hoe zuiverder het water, hoe beter. Met een TDS-metertje zie je al gauw verschil.
Vitamines C en D maken prettig verschil. Dat is een stuk vriendelijker qua behandeling dan de standaard opties die het ziekenhuis je biedt.

Heermoes, ook te gebruiken bij ontstoken amandelen, bloedingen, kneuzingen en reuma. Goed voor je huid, haren, nagels, blaas, nieren en nog veel meer!

Het beste preventieve middel tegen kanker wat de kruiden betreft: dat is heermoes (ja, dat vervelende paardenstaart of kattenstaart dat niet meer weg te krijgen is. Lees erover in Natuurstemmingen 182, vraag Groene Dag ernaar). Kiezelzuur in je smoothie! Wel even opletten: er zijn plantjes die er nogal op lijken en die je absoluut moet vermijden. Heermoes heeft ‘zijtakjes’! De Equisetum Arvense heeft geen bloeiaar op de groene plant en er groeien 6 of meer zijtakjes aan de hoofdstengel.

Informeer jezelf over chemotherapie, bestralingen en operaties. Liefst vóórdat je ermee te maken krijgt. Want het is fijn als je de inhouden zonder haast kunt overdenken. Als je je gewoonten wilt aanpassen, kost dat moeite. Als je ziek bent én gewoonten wilt aanpassen, kost dat misschien iets meer moeite. Maar als je steun hebt in je omgeving (in de vorm van zowel woorden, blikken als sappenmakende handen), dan is het een stuk makkelijker om je levenswijze een upgrade te geven.

De vraag is: hoe kan een falend c.q. overbelast immuunsysteem nu ten diepste geholpen worden door het vergiftigen van het lichaam en daarnaast het verbranden en wegsnijden van voorlopig veilig opgeslagen gevaarlijk afval (gesteld dat dat perfect plaatsgebonden werkt)? Ik begrijp het nog niet. Sommigen zeggen: het tegendeel is zelfs waar. Bijvoorbeeld: http://fitlife.tv/us-scientists-find-that-chemotherapy-boosts-cancer-growth
www.FightingCancer.com zegt dat het nodig is om te leren “What the alternative therapies are that many people are doing – often with great success. Why are they successful? Because they work with the body, not against it.” Ofwel: omdat ze met het lichaam meewerken en niet tegenwerken. Lees die successen in een pdf genaamd Cancersurvivors.

Hieronder een figuurtje, genaamd ‘Chemo Kasper’. Die wordt gebruikt om het idee van chemotherapie aan kinderen uit te leggen. Dan zou het toch voor iedereen duidelijk moeten zijn?! Laten we dit figuurtje eens van dichtbij bekijken. Wat hij doet, is vechten. Hij doet heel erg zijn best. Maar hij is niet alleen. Hij komt namelijk samen met nog héél veel andere chemo-kaspertjes in je lijf. NB Het eerste plaatje hieronder komt uit het gelijknamige boekje. De andere plaatjes zijn mijn persoonlijke bewerking n.a.v. de tekst in het boekje. Als die plaatjes óók in het boekje zouden staan, meen ik dat dat eerlijker zou zijn naar de patiënten. Ziet u het al voor u? Een vechtertje dat álles kapot maakt wat hij tegenkomt, zonder onderscheid?

Chemo-Kasper heeft een bril. Als -ie aan het vechten gaat…

 

…verliest hij die bril echter al heel gauw. Net als al die soortgenoten van hem.

 

Aangezien het héle sterke vechters zijn, gaan ze wel gewoon door met hun werk!

Erkin Oksak heeft een website getiteld Healthwatch.nu. Tijdens de chemokuren die zijn moeder onderging is hij uiteindelijk op onderzoek uit gegaan. “Het kon er bij mij niet in dat chemotherapie en bestraling de antwoorden waren op 70 jaar kankeronderzoek.” Zijn moeder is nu kankervrij verklaard. Wel jammer dat een groot aantal zenuwcellen de chemo niet overleefd heeft. Dat merkt ze nog elke dag.
Hij heeft een artikel over een bloedtest op de universiteit in Californië, die al heel vroeg kan aangeven als er sprake is van kanker in een lichaam.
Op zijn site schrijft hij ook over de zaken die waarschijnlijk de kans op borstkanker vergroten. Wat denk je van bijvoorbeeld haarverf?

Erkin deelt een interview van een specialist in borstkanker uit het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. “Hierachter zit een fatale vergissing. We geloofden dat kankercellen zich in het lichaam zouden verspreiden via de lymfeklieren. Dat is niet waar.” Eén op drie vrouwen laat al een borst amputeren lees ik in dit interview. Voor je dit traject ingaat: lees alsjeblieft door en laat je niet opjagen. Als je al een punctie gehad hebt, tja, dan moet je wel heel gauw je levensstijl aanpassen. De schadelijke stoffen zitten nu nl. niet meer perfect veilig in de tumor opgeborgen. De medici hebben helaas een uitweg gemaakt. Ik vraag me oprecht af wanneer deze schadelijke praktijk gaat stoppen.

Ook van zijn website is dit artikel over een stofje dat in broccoli, selderij, tijm en peterselie zit, genaamd luteoline. Het doet wat chemo niet kan: kankercellen lokaliseren en voorkomen dat ze uitzaaien. Voordat de onderzoekers in de V.S. groen licht krijgen om het bij patiënten te testen, zou ik denken: mmmm…. rauwe broccoli, mmmm, rauwe selderij (zeker met avocado), mmmm tijm, mmmm… peterselie, ach, dat kan er ook nog wel bij… en tijm is de versiering op elke salade en warme maaltijd!

Zo hoorde ik van iemand van blijvende hartritmestoornissen na behandeling met chemokuren.
Wat vindt u van de uitspraak dat chemo een kortetermijnoplossing is voor een langetermijnprobleem? In 2017 is er een studie uitgekomen over de impact van chemomedicatie (in het Engels heet dat gewoon ‘drugs’) bij patiënten met borstkanker. Lees hier over het reparatiemechanisme van het lichaam (hee…. reparatiemechanisme, klinkt goed) en wat chemo ermee doet. En ook over wat chemo doet met het aantal zgn. ‘deuropeningen’ op je bloedvaten. Hier word je niet blij van kan ik je verzekeren. 🙁

Hier nog een artikel van hem over hoe chemo kan zorgen voor verspreiding van kanker.

Laten we onze kinderen en onszelf niet dagelijks een portie gif toedienen, dat gebeurt gewoon als je bepaalde limonades in huis haalt. Goedkoop blijkt duurkoop. Weleens gehoord dat kinderen kunstmatige zoetstoffen niet kunnen verwerken? Wat hebben wij aan traktaties in huis?

Nu enkele citaten uit het boekje Levend Voedsel van Kirstine Nolfi, te lezen op blz. 84: “Indien kanker een zuiver plaatselijke ziekte was, zou de sterfte hieraan door operatief ingrijpen afnemen…”
En: “Instorting is regel na een operatie of radiumbehandeling. Indien de ziekte plaatselijk te behandelen was, zou het terugvallen niet voorkomen. Dit is een positief bewijs, dat de ziekte in het gehele lichaam zetelt, waardoor de nadruk op het feit wordt gelegd, dat het gezwel uitsluitend een manifestatie van een algemeen lijden is.” De Nederlandse vertaling van haar boekje kwam in 1950 (!) uit.

Voed je dus met wetenschappelijk verantwoorde hoopgevende kennis. Zoals meewerken met de reparatieprocessen in je lichaam in plaats van tegenwerken.  Het is echt niet voor niets als een arts besluit zelf geen chemo en bestralingen te ondergaan, maar voor rauwkost en rust gaat. Denk alleen al aan Johanna Brandt en Kirstine Nolfi.
Heb je iemand in je omgeving die hier over na moet denken en klinkt het zuurstof-in-je-darmen-verhaal je logisch in de oren, dan is het van heel, heel grote waarde als je diegene daarin steunt. Want mensen die nadenken en enige verantwoordelijkheid voor hun gezondheid nemen, lijken zich constant te moeten verantwoorden tegenover de rest van de familie, vrienden en kennissen die hen voor ‘onwijs’ verklaren.

Would You Play Russian Roulette with a Fully Loaded Gun? Get the Scientifically Proven Way to Win the Battle Against Cancer! Over researchwerk n.a.v. kanker. Met een hoopgevende boodschap.

Study attacking alternative medicine proves conventional cancer treatment is failing. Nieuwe studie, augustus 2017. Chris Wark deelt ervan. Hij deelt ook van hoopgevende verhalen, namelijk van mensen die in het verleden kanker hadden maar nu vrij en gezond zijn!
Eén zo iemand is Annie Brandt, die een borstkankerdiagnose inclusief uitzaaiingen kreeg, met een prognose van afscheid nemen binnen 3-5 maanden. De naam van haar website? Best Answer For Cancer.

In het VUmc is men bezig om een test te ontwerpen die alleen een druppel bloed nodig heeft om een diagnose te stellen. Als een tumor niet kapotgeprikt hoeft te worden – en dus schadelijk afval een opening krijgt om weer door je lijf te bewegen, terwijl het nou juist voorlopig veilig opgeslagen was!?! – scheelt dit alweer heel wat schade!

http://www4nl.dr-rath-foundation.org/ is er ook in het Nederlands. Dr. Rath heeft het over het concept van cellulaire gezondheid“Het cellulaire niveau in het menselijk lichaam wordt volkomen verwaarloosd door de conventionele geneeskunde, en orthodoxe artsen behandelen onze organen zonder voldoende aandacht te besteden aan de voedingsstatus van de cellen waaruit deze bestaan.” Ik kwam op zijn website door www.chemo-facts.com. En wat nieuwsgierigheid natuurlijk.

gersHeb je geen diagnose maar ben je het wel zat dat je op bepaalde plekken pijnen ervaart, of moeheid, of welk ander minder prettig signaal van je lichaam, dan help je jezelf met basisch eten, positief denken, frisse lucht, zonlicht, bewegen, goede relaties, vertrouwen, (platte) rust en water.
Je intelligent ontworpen lichaam gaat (herstel: ís al heel hard) aan de slag en zal dáár als eerste werken waar het het belangrijkst is. Faciliteren van het genezingsproces betekent rust nemen, genieten van mooie muziek en kiezen voor al die dingen hiervoor genoemd. Het helpt om frustraties en bitterheid boven tafel te halen en vervolgens zo mogelijk op te ruimen of weg te geven (Jezus houdt Zijn handen er al voor open). Waar mogelijk en nodig misschien ook vergeving vragen en/of aanvaarden.

Als je aan de slag wilt met het helpen zuiveren van je binnenmilieu, gefeliciteerd – daar is ons lichaam dag en nacht al mee bezig, dus dat is altijd een goede keus. Behalve info bij Groene Dag vind je het ook bij PowerDetox of bijv. http://www.klysma.info/. Weleens gehoord van een lever-galblaaszuivering? Andreas Moritz heeft er een boek over geschreven en als je dan begint bij het lezen van de getuigenissen vanaf blz. 157, nou, dan voorspel ik dat je er misschien wel een keer aan gaat beginnen… Lees anders alvast op deze site hoe het mij vergaat.
Iets eenvoudiger wellicht: drie dagen alleen water drinken. Dat werkt als een soort resetknop op het immuunsysteem. Elke vier uur minstens een beker lauwwarm water. Voor de afwisseling of smaak kun je er wat citroensap doorheen doen. Dat kan gewoon kraanwater zijn. Maar kook je het 15-20 minuten, dan heb je geïoniseerd water. Neem elk half uur een of twee kleine nipjes, uit je thermoskan, alsof je hete thee drinkt. Gezuiverd water is helemaal mooi. Dat trekt nog veel meer vuil uit je lijf.

Verhalen horen van iemand die omgekeerd is van ellendig en ziek naar fit en gezond? Check Eric Zielinski’s (verslaafd, depressief, nu Dr. Eric Z.) verhaal, of Jordan Rubin (ziekte van Chrohn).

Op een toegankelijke manier uitgelegd krijgen hoe je lichaam aan de slag gaat met stoffen die het binnenkrijgt en de consequenties die dat heeft – ten kwade en zeker ook ten goede? Over o.a. hormonen, slapeloosheid, zorgen voor je lever, natuurlijke remedies en de oorzaak van ziekte: Barbara O’Neill legt het helder uit.  

  • Investeren in gezondheid voor het lichaam:

Geen biowinkel, groentenboer of moestuintje om de hoek? Je kunt vast terecht bij Herbomont, dat is het winkeltje van Groene Dag. Of TasteItPure, daar is een deel van de winkel van Herbomont per september 2016 naartoe gegaan. Zie ook de gezamenlijke bestelmogelijkheid!

Wil je brood kopen zonder E-nummers, dan moet je bij Meesterbakker Uljee zijn. Bij Ambachtsbakkers is het ‘AmbachtsDonker’ in ieder geval zonder E-nummers en ook zonder koemelk.
Ook zonder E-nummers: Het Stoepje, Brood van Toen. Ook spelt!

Drogen is ook investeren in gezondheid. Kom gerust proeven wat wij uit een droogoven (ofwel voedingsdroger) halen. Weet dat de boerenkoolchips vaak maar beperkt beschikbaar zijn 🙂

Bij de Vereniging Arts en Leefstijl wordt een scholenprogramma gepromoot: Mijn kids doen MEE. Dit is voor de bovenbouw van de basisschool.

Volg een cursus bij Cindy of proef een versgeperst sap bij Hilly.

Of boek een lezing bij ons.

Eet je (nog) vlees, dan ben je best trots als het dier op je bord een goed leven heeft gehad, daar werken ze aan bij De Vrije Koe.

Geen idee waar je moet beginnen? Tip: start met versgeperst wortelsap (hoeft niet eens per se bio, kan dus ook van de dierenwinkel in grootverpakking :)) met je eigen slow juicer. En lees twee brochures van Groene Dag: Sap je een weg naar gezondheid en Juist Combineren (over je maag, de reden van maagzuur, verschillende maagsappen, verwerken van voedsel, optimale vertering en dus profijt van je voeding). Die brochures bestaan digitaal en ook hard-copy. Welkom om ze in te zien. Op de foto zie je dat het sap nog eens gezeefd wordt vanwege de grove zeef in de juicer. Waar we de pulp voor gebruiken? Dat is heerlijk als rauwkost door de salade, of bij de aardappels vanavond, of in een worteltaartje 🙂
Dit sappen en combineren heeft consequenties voor je darmmilieu en dát heeft weer consequenties voor je algehele conditie. Als je darmen tot nu toe een beetje onderbelicht deel van je lichaam vormen, durf je het misschien aan je te laten verbazen door je eigen lijf?

Verder investeren betekent stoppen met kopen van shampoos en andere ‘verzorgingsproducten’, want daar zitten vaak stoffen in die je nou juist NIET in je lijf wilt. Smeer je daarom in met kokosolie, met lijnzaadolie, met olijfolie, met daarbij een druppel goede etherische olie van lavendel (bijvoorbeeld). Wat denk je van olijfzeep in plaats van shampoo met SLS?

Carrie Vitt (VS) geeft een roadmap in haar online cursus genaamd Thyroid Support & Health. Je volgt de cursus op je eigen tempo en er is ook een online groep bij, je kunt vragen stellen en ze geeft de garantie dat je binnen 14 dagen al verschil merkt. Zo niet, dan krijg je je geld terug! Ze geeft ook een nieuwsbrief uit. Inzichten daaruit toepassen maakt ook al flink verschil, lees ik in de reacties tijdens haar webinar van 23 april 2019.

Investeren in je gezondheid blijkt ook gewoon ‘naar buiten gaan’ te betekenen. Houd je van onderzoeksresultaten? Kijk eens op https://www.mountainreporters.com/nieuw/outdoor-is-ongelooflijk-goed-voor-je-gezondheid-lees-hier-waarom/? 

  • Lezenswaardige boeken over gezond omgaan met lichaam en geest

    KonEtenRian

    HV Noordermeer

Het boek Koninklijk Eten: een Bijbels voorrecht  is geschreven door Rian de Koning.
Zij geeft graag een lezing over haar boek. En wil je er ‘iets praktisch’ bij, wie weet kan ik dan ook iets betekenen? Dan komen we wellicht samen?

Op Koningsdag 2017 is Rians tweede boek uitgekomen: Maaltijd van de Majesteit. Trefwoorden: koninklijk, vijftig, dagboek, Italiaanse recepten, studie, nadenkertjes, Bijbel, voeding, rentmeesterschap in de praktijk, achtergrondinformatie – afijn, alweer heel lezenswaardig. Te gebruiken als dagboekje of jaarboekje bijvoorbeeld.

De Hemelse Voedselbank is een boek van Esther Noordermeer. Op Esthers site zijn lezingen van haar daarover te beluisteren en te bekijken. Een ander boek van haar is Vrij van de wet. Geschreven n.a.v. de reacties op een van de hoofdstukken van De Hemelse Voedselbank.

Er is werkelijk een schat aan vertaald werk van artsen die werken met Natuurlijke Hygiëne. In de afgelopen 35 jaren beschikbaar gemaakt voor het Nederlands taalgebied door de mensen van GroeneDag. Een lijst van de publicaties, ook digitaal, kun je hier vinden. Educatieve informatie: http://www.herbomont.com/page4/page4.html Boeken http://www.herbomont.com/styled-32/page3/files/Prijslijst%20Boeken.pdf

En ook een blog: www.groenedag.net 

 

Gedurfd

Weleens gehoord van Andreas Moritz? Hij heeft wat interessante titels op zijn naam staan: Kanker is geen ziekte; Tijdloze geheimen van gezondheid en verjonging; De ongelooflijke lever- en galblaaszuivering. Als je bij dit laatste boek een beetje achterin begint met lezen, nou, dan geef ik je op een briefje dat je benieuwd bent naar de rest van de inhoud. Inmiddels ben ook ik enigszins ervaringsdeskundig.

Over de ontwikkeling van kinderen – natuurlijk gezien – met consequenties voor ons onderwijs! Breinvriendelijk leren én kinderen leren lezen in 40 uren?! Dr. Ewald Vervaet heeft al e.e.a. uiteengezet en ontwikkeld. Via YouTube kom je bij een lezing over De kleuter is geen schoolkind. Wil je weten hoe Ontdekkend Leren Lezen werkt in de praktijk en wanneer een kind leesrijp is? Check mijn verhaal, of dat van Annelies Lettink en leer van Germa van Dijk hoe je niet-leesrijpe kinderen deBESTE voorbereiding op de a.s. leeslessen geeft! Daartoe kun je de uitgaven van Klank- en Vormspel gebruiken. Er zijn ook demonstratiefilmpjes beschikbaar over hoe je werkt met OLL. Dit is niet zomaar een leesmethode, zoals je begrijpt. Het is de eerste en voor zover ik weet de enige leeslijn die niet alleen volledig aansluit bij de ontwikkeling van het kind aan maar ook geheel op wetenschappelijke inzichten is gebaseerd. En o ja… veruit de goedkoopste – handig voor als er bezuinigd moet worden 🙂

Ter informatie: wat verstaan we onder niet-leesrijpe kinderen?
a. kleuters
b. kinderen die een wat l a n g z a m e r  ontwikkeltempo hebben (edan…?, wie vult het in?)
c. kinderen die gewoon wat later leesrijp zijn dan maandagochtend 27 augustus 9:00 u. Bijvoorbeeld ‘pas’ in november (hoezo, ben je dan ongezond, of klopt je ontwikkeling niet?). Of januari. Of het schooljaar erop.

Wanneer?

Belangrijke vraag voor volwassenen (die misschien geen problemen hebben of hadden met lezen): “Tot hoe lang moeten wij dan wachten op het starten met leesonderwijs?”
Die vraag is gauw beantwoord: “Tot het leesrijpheid laat zien.” ‘Wachten’ en ‘stilzitten’ zit meestal niet in het woordenboek van een kind. Een kind is graag bezig. Dus we doen zoveel mogelijk klank- en vormspelen. Zo werk je aan het fundament. Stevige basis, klinkt goed.


Door te bewegen worden verbindingen in de hersenen gelegd, aldus Hanneke Poot. Zorgen wij dat kinderen niet fysiek bezig zijn ervaringen op te doen, dan kan hun lijf ook geen goed netwerk in hun brein aanleggen… Dat klinkt alsof bewegen en ontdekken zelfs een voorwaarde is.

Mijns inziens kun je dan wel vragen hebben als je wilt wachten tot het juiste startmoment, zoals: “Wat doe ik dan tót die tijd?” en “Blijft het kind wel deel van de groep als het als enige niet met letters bezig is”?


Een antwoord op de eerste vraag is natuurlijk: spelen, bewegen, klank- en vormspelen. Wil je ze ook met apps laten oefenen? Er zijn nu kleuterapps die nu eens GEEN letters oefenen! Bij Kleutersonline.nl.
De tweede vraag is alleen te beantwoorden als je dit meemaakt in je klas. Ik kan er naar gissen. Bijvoorbeeld dat een kind dat op zijn niveau werkt waarschijnlijk een stuk lekkerder in zijn vel zit dan wanneer hij onafgebroken met dingen bezig moet zijn waar zijn klasgenoten wel mee uit de voeten kunnen en hij (nog) niet. Mijn stelling: de meeste kinderen weten héél goed wat ze NIET goed kunnen.
Maar goed, misschien zit ik er wel naast. Welke hindernissen zouden er nog meer kunnen zijn?  Reacties hartelijk welkom, mag ook via FaceBook.

Puntje van aandacht is wel dat methodemakers uitgaan van een bepaald leesniveau. Dat kan dus even aanpassen zijn als je in groep 5 of soms zelfs 6 een kind krijgt die als een beginner leest. Wanneer een bepaald leesniveau gehaald moet worden wordt nu dus uitgemaakt door de gebruikte methodes! En die zijn gemaakt praktisch zonder mogelijkheden voor kinderen die een (soms fors) minder hoog leesniveau hebben, maar wel van dezelfde leeftijd zijn en zich in hetzelfde onderwerp verdiepen. Hé, hebben we hier een gat in de markt?

NIEUW: leesboekjes voor pas gestarte lezertjes – met een beperkt aantal letters!

Als je al een paar letters ontdekt hebt, dan is het heel erg leuk om al een echt boekje te kunnen lezen. Maar welk boekje heeft dan precies die letters die jij in ieder geval al weet? Nou, als je met Ontdekkend Leren Lezen aan de slag bent gegaan, is er een leesboekje dat speciaal voor jou gemaakt is! Laat je vader, moeder, juf of meester eens kijken bij Stichting Histos. In het eerste boekje gaat het over trees en rens. Houd jij van erwtensoep? trees en rens wel hoor, dat kun je daarin lezen.

…en: uitdaging voor jonge schrijvers!

Van welke soep houd jij?  Leuk als je hierover tekent en/of schrijft en dit opstuurt, dan kunnen andere kinderen jouw tekening zien! Als je meer tekeningen maakt, kun je er een verhaal van maken. Wil je dat andere kinderen dat kunnen lezen? Stuur het naar esther@vikta.nl, dan plaats ik hier een link naar jouw boekje! Succes! 

Sinds 2017 zijn al vier boekjes zijn verschenen. Trees en Rens houden van erwtensoep, Stan en Roos bekijken natuurplaten. Lies en Anton lezen een boek over dieren -dit boekje bevat vooral weetteksten- en Pim en Hermien spelen een kwartetspel. Bestellen (zowel boekjes als kwartetspel)? Geef een berichtje naar Aad, via het contactformulier of via mail: esther (at) vikta.nl. Voor particulieren/thuisonderwijs worden andere prijzen gehanteerd.

Leesboekje 1

Na het leren van 5 letters kan het kind het eerste leesboekje bij Ontdekkend Leren Lezen lezen!

Leesboekje 2

Na het leren van 7 letters is het tweede leesboekje bij Ontdekkend Leren Lezen aan de beurt!

Leesboekje 3

Na het leren van 11 letters kan het kind het derde leesboekje bij Ontdekkend Leren Lezen lezen! Hierin staat veel informatieve tekst!

Leesboekje 4

Na het leren van 15 letters komt het vierde leesboekje bij Ontdekkend Leren Lezen in zicht. Hierin spelen twee kinderen een kwartetspel. Wilt u het kwartetspel zelf ook thuis spelen? Dat kan! Ook daar is een pdf van!

Kwartet!

Het kwartet waarmee pim en hermien spelen kunt u zelf (laten) printen, knippen en evt. lamineren. Veel speelplezier!

Sinds 20 april 2016 is het nieuwe boek van Ewald Vervaet uit: Basisonderwijs met/zonder basis. Het is een keerboek. Bij het nadenken over de invulling van bijv. een nieuwe brede school kan het heel nuttig zijn om dit boek erbij te nemen. Of bij het nadenken over onderwijsvisie. Of als je gewoon meemaakt dat niet al je onderwijs de resultaten oplevert ook al doe je heel goed je best en volg je de aanbevelingen van de Onderwijsraad, bijvoorbeeld. Goed nieuws van de overheid van najaar 2017 is dat de kleuters in ieder geval kleuter mogen zijn en niet verplicht met abstracte dingen bezig hoeven zijn (kunstjes?).

Goud waard

Sinds december 2017 kunnen ouders én leerkrachten hun voordeel doen met Van schootkind tot schoolkind.
De schrijver biedt twee toegiften in het boek sowieso los en *gratis* aan.
1e: op p. 203-208 staat hoe ouders hun kleuter, die immers niet leesrijp is, optimaal kunnen begeleiden voor als hij/zij eenmaal een leesrijp jong schoolkind zal zijn.
2e: op p. 230-236 staat hoe ouders de lees- en schrijfontwikkeling van hun leesrijpe/schrijfrijpe kind thuis kunnen volgen.
Ik zeg: dat is goud waard.

Zijn we onze kinderjaren ontgroeid, dan hebben we misschien iets aan de beknopte MBTI-vragenlijst via partistotus.org. Mensen pakken dingen in hun leven aan op hun eigen manier. Inzicht in de benodigde rollen voor goed teamwork en elkaar beter kunnen begrijpen geeft een stuk meer ontspannenheid in gezamenlijke taken en verantwoordelijkheden! Niet alleen handig op je werk, ook in commissies, familieverband en last but not least je relatie of je huwelijk.

Op Leertalent.nl leren we van Wim Bouman, kernvisiecoach, over de Kernvisiemethode. Kinderen met leerproblemen boeken hiermee vooruitgang in lezen, spelling, rekenen en hun leerstrategie.

Via De Schrijfvriend kun je je kinderen heel gemakkelijk de meest comfortabele pengreep leren. En leren leerkrachten en ouders een heel simpele manier om tot een goed leesbaar handschrift te komen. Extra fijn is het dat het zelfvertrouwen van de schrijver of schrijfster direct ook groter blijkt te worden bij een leesbaar handschrift!
Gerda Broekstra is ergotherapeut en heeft al verschillende kinderen aan een leesbaar handschrift geholpen. Hoe fijn is het dat ze via haar methode veel kinderen die kans geeft! Want zeg nou eens eerlijk… welke basisschoolleerling schrijft leesbaar en netjes? Kijk ook eens in een willekeurig leerlingschrift of -werkboekje…

De Schrijfvriend


Food Matters!