Taart van pulp

Wat doe je met de pulp die over is na het persen van wortelsap? Natuurlijk kan dat dezelfde avond door je aardappel- of rijstmenu, dan heb je gelijk je rauwkost binnen. Maar dit is ook een heerlijke mogelijkheid: maak er een taart van. Dan is je wortel iets minder rauw, maar genieten doe je alsnog.

Carrot Cake zonder ei gluten soja melk suiker enzovoort

 C a r r o t   c a k e  –  het recept 

Zet klaar maar laat nog even dicht: 400 gr meel: Free From Glutenvrije broodmix (helaas zitten daar wel soja, lactose- en melkproducten in).
Variatie: gebruik alleen een mix van maiszetmeel, teffmeel, rijstmeel en tapiocazetmeel. 
Ongeveer evenveel pulp van je wortels heb je nodig.
Waarom ‘ongeveer’? De vochtigheid van de pulp wisselt nogal eens. Doe het laatst het meel erbij, je bekijkt ter plekke of het nog vloeibaar genoeg is. Mijn zeef van de sapmachine is vrij grof, daarom heb ik het wortelsap nog eens los gezeefd. Die pulp gebruikte ik voor deze wortelcake. Naast deze natte wortelpulp deed ik er gemixte banaan in – ongeveer 4 rijpe grote bananen

Verder deed ik de droge ingrediënten in een aparte kom eerst door elkaar: 150 gr oerzoet (of je gebruikt kokosbloesemsuiker, of anders dadelstroop maar die moet weer bij de natte ingrediënten natuurlijk); een flinke theelepel baking soda, evenzoveel wijnsteenzuurbakpoeder (de andere bakpoeders hebben weer toevoegingen die ik liever misloop).
Verder een beetje zee- of Himalayazout. Optioneel: speculaaskruiden en/of kaneel.

Omdat we veel appeltjes hadden zijn die er in stukjes ook in gegaan. In stukjes. En toen gingen er nog rozijnen bij.

Twee taartvormen vulde ik met het totaalmengsel en -na enig voorproeven- ging die zo’n 40 minuten in de oven op 180 graden.

Het resultaat is erg geslaagd. Heel smakelijk, luchtig en valt niet uit elkaar.
Doe mij nog maar zo’n stukje carrot cake!

 

NB Pulp kan ook in een cracker veranderen in de droogoven, of je gebruikt het voor pannenkoekjes, of jam, of… nou ja, de groene afvalbak raakt een stuk minder vol op deze manier!

.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *